Monday, July 31, 2017

Ujian...Kuatkah aku dan keluarga ku...

Assalammualaikum w.b.t

Aku tak tahu dari mana aku perlu mulakan..
Airmata kau tak usah cakap mengalir tanpa dipinta..
Sendu yang kau dan mereka simpan dibelakang..
Berlagak kuat ceria gembira ketawa..

Normal bagi semua orang yang ingin kedua ibubapa mereka agar terus sihat meniti hari tua mereka bergembira dengan anak2 dan cucu2..
Allah itu Maha Penyayang,diberi ujian untuk kami terus berbakti kepada mak abah dalam keadaan yang penuh duka dan lara..
Apa yang boleh dikatakan semoga Allah permudahkan segala urusan mak dan kami sekeluarga..
Kami terima ujian mu ya Allah..
Semoga kami cekal dan kuat bersama mak kami..
Doakan mak kami semoga segala urusannya dipermudahkan Allah dan kembali sihat..

Terima kasih..

Thursday, November 17, 2016

Trip ke Perth, Western Australia (Part.1)

Assalamualaikum w.b.t



Trip ke Perth, Western Australia, 4 hari 3 malam..



Kami ni orangnya sangat complicated. Bila complicated ni termasuklah kejap2 rasa simple,kejap2 rasa giler, kejap2 rasa perfectionist dan kejap2 rasa masam manis..hahaha..Nak beli tiket flight ni pun on the spot je benarnya dengan aku tak de bajet sebab nak ke Korea Selatan tapi dorang cool je beli...yeahhhh!!!

Tiket flight ni kami beli hampir setahun yang lepas masa Air Asia buat promo dapat dalam RM549.08 (return). Before ke sana adalah jumpa discuss pasal iti supaya tahulah sket arah tuju nanti xdela kelam kelibut..





Kami bertolak dari KLIA 2 jam 12.05am dan sampai di Perth jam 5.35am. Sampai je sana langit dah terang benderang..Keluar je airport sejuk ya amat..Suhu sekitar 16-18 °C...

Perkara pertama selepas sampai di sana adalah mengambil kereta sewa yang telah kami booked awal2 lagi before sampai sini.. Kami sewa kereta dengan Redspot Car Rental full package AUD 409.06 selama 4 hari..




Hari Pertama:

Caversham Wildlife Park

Admission Price includes all shows, talks, animal feed and photo opportunities:

Adult                AUD 28.00
Child (3 – 14 years) AUD 12.50



Tempat pertama kami terjah adalah Caversham Wildlife Park untuk jumpa kanggaroo dan koala.. Dengan bantuan GPS,kami selamat menjumpai tempat ini..hahaha.. Sebelum itu,di Perth WA ini benda paling penting korang kena tahu adalah memandu mengikut had limit yang telah ditetapkan..



Kalau korang datang pagi2 inilah jadinya..Kanggaroo semuanya tengah lapar..Tak payah korang serbu,dia yang serbu korang sebab lapar..hehehe..Lepas tu kami pergi jumpa koala ambil gambar..Last sekali kami ke Farm Show..Ada macam2 show boleh korang layan macam kat bawah ni potong bulu kambing biri2..




Lesmurdie Falls National Park


Tempat ini agak jarang orang Malaysia sampai sebab apa,aku pun tak tahu..hehe..Macam mana tempat ini boleh ada dalam iti?? Permintaan budak hiking kami yang memang giler nature..Layan..





Tempat ini mudah je nak cari dan jumpa..Tiada bayaran masuk..Dan trek juga amat mudah dan tak penat..







Korang nampak je macam panas terik,tapi ketahuilah sesungguhnya sangatlah sejuk dan angin sangatlah kuat..huhu..Pemandangan kat atas ni sangatlah cantik dan boleh buat kau terpegun.Kami lepak ambil gambar dalam sejam juga sebelum ke Freemantle.



Freemantle



Freemantle adalah tempat wajib untuk dijengah sekiranya datang ke Perth.. Bukan setakat nak makan Kaili's Fish & Chip tetapi juga mahu membeli dan belah di E-Shed Market yang orang canang2 harga murah tu.



Lepas makan kenyangkan perut dengan Fish & Chip yang tak berapa kena dengan selera aku orang Melayu ni, kami pun gerak ke E-Shed Market dengan berjalan kaki sahaja..Kami semua gagah belaka..hahaha




Check-in Discovery Parks Perth, Forresfield

Ok kami pun dah penat berjalan ke sana sini dari pagi lagi,so marilah kita check-in. kali ini kami pilih kelainan sket duk sewa rumah kabin dua bilik..




Tempat ini juga agak mudah dicari dan berdekatan dengan airpor dan free haighway..Sangat selesa dan mempunyai pelbagai kemudahan..Tempat iron tudung pon ado..hehehe


Kings Park, Swan Bell Tower, North Bridge Piazza


Selepas cukup rehat mandi solat dan makan,kami pun gerak ke bandar Perth untuk merasai suasana malam.




  

Malaysian Hall Perth 

kat Swan Bell Tower


Pemandangan dari Kings Park 


Okeh,hari pertama kami tamat disini..




Monday, October 20, 2014

Japanese People

Konnichiwa!!!

Salam sejahtera buat semua pembaca yang masih setia menanti..

Aku baru baru ni telah sempat berlibur di negara matahari terbit..

Satu lagi kenangan yang berjaya aku rakam dalam memori perjalanan hidup ini..

Untuk entri kali ini,aku ingin kongsikan pengalaman pada hari terakhir aku di Jepun..

Bismillah...

Ceritanya bermula begini..

Aku dan dua kawan aku ingin ke Imperial Palace Kyoto yang kami tak tahu pun dimana..Hanya berdasarkan petunjuk yang diberikan oleh pihak hostel,kami terjah je..Kami berpecah dua kumpulan memandang kami malas nak hiking di Torii Gates..hehehe..

Sampai sahaja di Demachi Yanagi Station,kami pun memulakan pencarian kami untuk mencari pintu keluar (exit)..Perkara paling mencabar bila naik train ke,subway ke adalah mencari pintu keluar..huhu..Dan bermula kisah bertanya jalan kat orang jepun yang tak tahu cakap english pun..

Dengan sedikit pengetahuan dan ingatan masa ambil kelas bahasa ketiga (bahasa jepun) masa belajar dulu,kami pun memulakan perbualan itik dan ayam.."doko" ini lah perkataan yang paling banyak kami gunakan..hehehe..

This kind mamat jepun berusaha menolong kami sampai bertanyakan kepada pegawai station tersebut..Perbualan itik dan ayam berterusan dan aku hanya menganggukkan kepala tanda faham..haha..Hanya menggunakan bahasa isyarat tangan untuk mengetahui jalan keluar dari station tersebut dan arah mana tempat nak ditujui..

Kami ingat mamat jepun ni nak tunjuk jalan keluar je tapi rupanya dia nak bawa kami sampai ke sana bersama sama..Al-maklum perbualan itik danayam amat sukar difahami..hahaha..Aku pun dengan ingatan yang masih ada,cuba berbahasa basi dengan mamat jepun ni..tanya nama dia sapa..dan dia pun tanya aku dari mana..


Keluar daripada station tersebut kami jumpa pandangan yang sangat indah dan damai..Air sungai itu mengalir sangat jernih hingga rasa nak rendam kaki dan mandi je..hahaha..

Beberapa seketika setelah jauh berjalan,kami ingat mamat jepun ni tak ikut kami dah,tetiba je dia muncul kembali bila kami tengah mencari kedudukan Imperial Palace ni..Terkejut mak..hahaha..

Dan kami pun berjalan kembali bersama sama sehingga la kami sampai dibahagian belakang Imperial Palace..Perghhhh bapak besar dan jauh nak ke hadapan..Mamat jepun tu sendiri pun terkejut "okii" atau pun dalam bahasa kita besar...



Akhirnya,kami sampai sampai jua..Kaki tak usah berbicara betapa sakitnya..Bertambah sakit bila diberitahu tak boleh masuk sebab tak ada tour guide..T_T


Inilah mamat jepun tu,nama dia Matsui..Tak tahulah betul ke tak sebab dengar sebutannya begitu..hahaha..

Arigato Ghozaimasu!!!

Benarlah kata orang,orang jepun ni walaupun tak pandai cakap english,tak faham bahasa yang kita gunakan,mereka akan bantu kita sehabis boleh..dan ini satu contoh sikap yang kita dari negara mana pun harus contohi..









Wednesday, April 23, 2014

Melankolik Kehidupan

April 2014...

Apa maksud melankolik pun aku tak tahu..
Cuma merasa kehidupan ini seperti melankolik..

Aku sentiasa mencuba berusaha memperbaiki diri aku..
Akan tetapi aku tidak memperbaiki cara kesopanan aku yang aku tahu kekurangannya..
Bukan tidak mahu tetapi entahlah..seakan ada sesuatu yang membuat aku rasa belum masanya..

Keadaan aku dan mereka sentiasa teruji dengan ketidakstabilan emosi kami masing - masing..
Aku juga sering tertewas walaupun berusaha mengawalnya..Itulah aku, yang tidak kuat tetapi berusaha menjadi kuat..Aku berdoa agar Allah satukan hatikan hati kami,eratkanlah silaturrahim antara kami, tetapkanlah hati kami agar kami berjaya mengharungi setiap episod hidup kami yang melankolik ini..

Aku pasti berusaha memperbaikinya..berikan aku masa kerana apa yang aku perlukan adalah masa dan sokongan daripada kamu..aku jua ingin seperti mereka yang cantik puitis dimata setiap orang yang mereka sayangi..namun setiap sudut diriku ada prinsip hidupku sendiri..berubah bukan kerana manusia tetapi kerana ingin memperbaiki kekurangan diri..

Maafkan aku atas kekurangan diriku..

Followers

Tukar LinK